Jump to content

P0761 & P2714 Are they related or caused by electrical issues?


Recommended Posts

Issue:   So, a service shows up two codes after engine light comes on ... More relevant = P0761 and lesser P2714..... 2006 GS300 in great condition with 170ks on the clock and no major issues ever....

Now I understand the Solenoid C is the normal culprit to not being able to move from 3rd gear to 4th - however upon reading many feeds there may be a correlation between electrical issues such as loss of power from Drivers door to control all 'other' windows? A sunroof that wont 'automatically close' without heaps of minor adjustments on the open/close buttons? And a new battery that keeps slowly discharging???

Yes, pulling negative connection off battery solves the issue of P0761 and car sedately changes gear almost perfectly again but then last an hour or 3 days of driving, until codes disappear when battery disconnected again!!!

It seems to me that after researching most of the forums or feedback there seems to be at least 5 different remedies but I have yet to see a definitive solution.

Can anyone shed a good news story on this before I loose my mind (if not already)?

Would really appreciate some input!

 

Grahame (Nutmegs)

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 18/1/2016 at 0:34 PM, Nutmegs said:

Issue:   So, a service shows up two codes after engine light comes on ... More relevant = P0761 and lesser P2714..... 2006 GS300 in great condition with 170ks on the clock and no major issues ever....

Now I understand the Solenoid C is the normal culprit to not being able to move from 3rd gear to 4th - however upon reading many feeds there may be a correlation between electrical issues such as loss of power from Drivers door to control all 'other' windows? A sunroof that wont 'automatically close' without heaps of minor adjustments on the open/close buttons? And a new battery that keeps slowly discharging???

Yes, pulling negative connection off battery solves the issue of P0761 and car sedately changes gear almost perfectly again but then last an hour or 3 days of driving, until codes disappear when battery disconnected again!!!

It seems to me that after researching most of the forums or feedback there seems to be at least 5 different remedies but I have yet to see a definitive solution.

Can anyone shed a good news story on this before I loose my mind (if not already)?

Would really appreciate some input!

 

Grahame (Nutmegs)

 

 

hey mate i had a customer who had this problem on the IS250 with the same code

his car also had 170K kms on the clock

its seems to be dirty transmission fluid

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hi King,

 

Apologies for not replying sooner - was recovering from the headache my Lexus is giving me!

Seriously, its been enlightening to a point ..... I managed to speak with a a mechanic who had some experience with Lexus UK and they thought it strange that my car would sometimes have a sticky solenoid (gear change - where it wouldnt move up to 3rd) and that the problem was random to say the least - went a whole week without going pear shaped and then 4 times it occurs in a morning! remedies are:

1. pull over to side of the road - be stationary and then pull away again sedately and foxed Or

2. pull over to side of the road and switch off engine, restart and again drive off again sedately Or

3. Pull over and undo negative battery terminal (this is when VSC light comes on) wait 5 minutes and off you go again ... Or

4. When VSC light comes on following a few gear changes resulting in sticking in 2nd ... pull over, remove both positive and negative terminals, wait 15 minutes and the computer re sets itself and it drives like new .... again!

 

So, they looked at the codes - same as last time - called a mate (from Lexus) he comes over and puts his code machine to my car and oh! hasnt had the latest upgrade, this could be the fix!!!  Alas No, 24 hours later having driven 200ks - gear change gets stuck again - revert to items 1 to 4 above.

So I purchase an OEM 'C' solenoid from Japan, arrived today and considering letting lose a technician on the tranny to change this solenoid, and change tranny oil (hopefully both remedies replacing oil and solenoid will do the trick, fingers and everything else crossed).....

Interesting to read on another Lexus site someone having the same types of issue on a newly purchase 2006 GS300 (and this guy being a lexus techy) some of his feedback just slated the car and said in other words the "2006 GS300 was a 'lemon' and get rid of it" - a tad bit drastic, wouldnt you say?

Warm regards,

Grahame (nutmegs)

Link to comment
Share on other sites

Yeah, a first for me too!

I love my car, so have to get to the bottom of it .... some advice I have received is to change the transmission fluid.... and I have a new 'C' solenoid ready to replace the faulty one.

While the problem with the sticky gear (2nd to 3rd) is consistant in it's behaviour, the randomness of it happening is the thing that confuses me. If I stop the car, take off both battery terminals and wait 15 minutes before replacing terminals and re starting the car - go through all the resetting of radio channels, air cond settings, and all electrics on windows, sun roof - bingo the car runs like new .. can be for a day, to 5 days and then at any moment in between the gear will stick and wont change up to next gear, revs drop dramatically to idle even if you are doing 70klms per hour ....... ?@#$%!^& 

Finding a mechanic/technician who understands this, knows how to rectify is the improtant key now - wish me luck!! 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

What ever happened to this ?

I have a is250 06 RWD A960E Trans

Initially had P2757 Torque Converter Code with P0761 and P0981.

Changed the SLU and TCC ( SL1).

The TCC problem went away. Now im stuck in the 3rd gear with code p2714 and the p0761.

Did the solenoid C fix your problem or do you think it could be something else like a SLT solenoid?

I checked every resistance of my solenoids. They all seemed within literature range or about .2 ohms off from the highest expected for the SLT. Techstream was able to command each solenoid. I was able to get out of 3rd if i cleared my obdii while driving full force in the road rolling in 3rd gear. 

Please let me know if it worked for you replaceing the solenoid c. I also took my solenoid c out while i changed the other solenoids. Hit it with some electrical cleaner, Guess it didnt do anything. 

Also Just wanted to verify that you updated your ECU with the lastest toyota/lexus calibrations? ( my local dealer will not provide this service, claims it wont do anything. and Toyota dealer is trying to rob me)

 

Thank You

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sadly I sold the car. After 18 months plus, the stress of never knowing when the problem would resurface killed it for me.

I am now driving an Audi - not the same, and cannot compare to the lexus, but after repeatedly talking to 'experts' in the field I was just throwing good money after bad with no end in sight what made it worse, was I would talk to one mechanic/technician who would want to try this or that and then going without car for 2-3 days finding out my pocket is poorer, car is no better.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hi everyone. I just joined this forum after doing my head in on this same problem. Gears intermittently fail to go past 3rd or 4th and getting recurring codes P2714 and P0761. Sometimes one or the other. 

I took it to Lexus Blackburn who charged me just under $200 to reset the computer and told me with confidence it was fixed. As I drove away 200m down the road, it slipped back to 3rd again. I drove it back and they assured me it was fixed and it might take a day or two. This was massive BS. 

Took it to an automatic transmission specialist who were baffled. They switched the solenoids and it still had the same problem. They sent the computer off to get repaired. The computer technician said it was damaged and that they fixed it, $1500 later (including the transmission service) and it's still doing it. 

Can anyone tell me anything at all that may be helpful? Thank you so much in advance!

Link to comment
Share on other sites

Hi Listo,    I am sorry to hear about your woes too!  Bloody shame Lexus doesn't come out of the cupboard and admit the problem instead of ignoring it like it doesn't exist.

Too many people having the same issue that dealerships ignore, and when you go to specialists and experts they are scratch their heads.

I sold my lexus and purchased an Audi A5 and love it!   I think if money was a consideration, and was 100% going to keep the lexus I would've bought a 2nd hand gearbox and had it reconditioned and start again.   But still the issue hangs over your head - will it stick in 3rd gear again at some stage.

I sold and never looked back. I am not on time when seeing my clients and traveling somewhere, anywhere stress less is brilliant. 

 

Good luck to everyone putting up with this terrible complaint and shame on you Lexus!

Link to comment
Share on other sites

Thanks for replying Nutmegs! I only found out the car had the problem 40kms after buying it in a private sale. I don't know what to do with it now to be honest. I can't sell it like this and can't drive it. I'm starting to accept the cheapest option will be to just replace the transmission. It's funny, the whole reason I love Lexus is their reliability (and comfort).

Link to comment
Share on other sites

Geez that's tough.  I will say though I looked around before, deciding to sell at wrecks - there were quite a few around the country, and I had a good transmission guy say to buy if from a wreckers, give it to someone (specialist in these types of gearbox's) and get them to overhaul it, fit it and you may get away with a $3500 job all up.

I have to agree with you on the Lexus luxury, no optional extras and smooth and quiet to drive - I still love 'em to death.  But I use my car to make a living and it needs to be reliable, I bought the Audi AF 3.0 TDI (turbo diesel) and it flies, but returns a 6.5/100kms - brilliant.  Good luck with whatever decision you make.  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hi there,

In experiencing the same trouble.

Bad shifting. Trouble codes p0761 and p2714.

First tried a transmission oil flush. Same problems.

Then a software update. Same problems.

Transmission revision of mechatronics (all solenoids replaced). Same problems.

ECU repair. Same problems.

ECU swap. Same problems.

What could it possibly be?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share




×
×
  • Create New...




Forums


News


Membership